Att förstå hur bostadsbidrag och CSN-lån fungerar kan vara både förvirrande och stressande. Speciellt om du är student och försöker få ihop ekonomin. Här går vi igenom hur dessa två stödformer funkar så att du kan fokusera mer på dina studier och mindre på ekonomiska bekymmer.
Bostadsbidrag
Om du är ung och studerar kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det är ett stöd från staten som hjälper dig att betala hyran. Beroende på din inkomst och hyra kan du få ett bidrag varje månad. För att ansöka om bostadsbidrag behöver du fylla i en ansökan hos Försäkringskassan.
- Vem kan få bostadsbidrag? Du som är under 29 år, eller om du har barn och bor med dem.
- Hur mycket kan jag få? Det beror på din inkomst och hur hög din hyra är.
- Hur ansöker jag? Du ansöker via Försäkringskassans hemsida med hjälp av BankID.
CSN-lån
CSN-lån är ett lån som du kan ta för att finansiera dina studier. Till skillnad från bostadsbidrag, måste du betala tillbaka detta lån efter att du har studerat klart. CSN erbjuder också bidrag som du inte behöver betala tillbaka, men den största delen av stödet består av lån.
- Vem kan få CSN-lån? Alla som studerar på gymnasie- eller högskolenivå och är över 20 år.
- Hur mycket kan jag låna? Maxbeloppet beror på om du studerar heltid eller deltid, samt hur många veckor du studerar.
- Hur ansöker jag? Du ansöker via CSN:s hemsida och får besked ganska snabbt.
Det är viktigt att planera sin ekonomi noggrant när man kombinerar bostadsbidrag och CSN-lån. Bostadsbidraget kan minska om du har för hög inkomst från till exempel extrajobb eller andra bidrag. En bra strategi är att göra en budget för att se hur mycket du kommer att behöva låna och hur mycket du kan få i bostadsbidrag. Vill du veta mer om hur du kan köpa hus utan kontantinsats, kolla då in denna artikel.
Räkna ut månadskostnad för lån
Resultat
Sammanfattningsvis, bostadsbidrag och CSN-lån är två olika stödformer som kan hjälpa dig att klara ekonomin som student. Genom att förstå hur de fungerar kan du bättre planera din ekonomi och fokusera på dina studier.